De KWVL volgt het initiatief van het Watersportverbond t.a.v. de vuilwater inname op de Loosdrechtse Plassen. Het Watersportverbond heeft daartoe een overeenkomst met Jachthaven Het Anker gesloten. De kostprijs is een prijs van ca €2,50 per lozing op basis van het door het Watersportverbond te schatten aantal lozingen.
De kosten worden door het Watersportverbond centraal afgerekend met Jachthaven Het Anker en de KWVL. Van onze ligplaatshouders wordt verwacht dat ze de verbondslidmaatschapskaart tonen met de naam van de vereniging. Er worden dan geen individuele bijdragen gevraagd.
Het is geen verplichting bij Het Anker te lozen. Elders lozen als passant tegen betaling is niet verboden. De KWVL geeft hiermee haar leden echter een vuilwater inname mogelijkheid zoals cf. de wetgeving verplicht is.
Waarom niet meer direct op de plas (of in de haven) lozen?
Per 1 januari 2009 mogen pleziervaartuigen geen toiletwater meer lozen op het oppervlaktewater.
Het lozingsverbod geldt voor alle nieuwe en bestaande Nederlandse en buitenlandse pleziervaartuigen met ingebouwd toilet, zoals beschreven in de Wet Pleziervaartuigen.
Omdat er geen verplichting is om een opvang voor vuilwater aan boord te hebben, kunnen waterbeheerders en de waterpolitie alleen ingrijpen wanneer ze iemand op heterdaad betrappen bij het lozen van toiletwater op het oppervlaktewater. Dat is lastig. Mooie 1 april grap van een aantal jaar geleden was dat de waterpolitie een mini onderzeeër in ging zetten omdat te controleren op Loosdrecht.
Maar watersporters met gezond verstand zullen zich ongetwijfeld realiseren dat ook zij gebaat zijn bij schoon water. Als u 's zomers een frisse duik neemt, wilt u dat niet doen terwijl uw buurman zojuist het onderwatertoilet heeft doorgetrokken. Kortom, recreëren in verdund toiletwater ervaren wij allemaal als vies en u kunt er nog ziek van worden ook. Daar komt bij dat het ontbreken van een opvangvoorziening voor toiletwater negatief zal werken bij een eventuele verkoop van uw boot.